Samling af en LocoNet-boks

LN-boks monteret på siden af et modul

Jeg har tidligere skrevet en artikel om LocoNet, hvor jeg skrev kort om LN-bokse og deres anvendelse.

Her skal det handle om, hvordan en LN-boks købt hos h0fine.com samles. Som det vil fremgå af artiklen her, så er det simpelt at samle en LN-boks, og det tager højst en halv times tid. Samlingen vil kræve en Philips-skruetrækker, en fil, en hobbykniv, evt. en elektronik-skævbider og en loddekolbe med en fin spids og selvfølgelig loddetin. Til den afsluttende test skal der bruges en DCC-central, der kan håndtere LocoNet, en håndkontrol og et LocoNet-kabel.

Samlesættet til en LN-boks leveret af H0fine.com
Her ses indholdet af det samlesæt, som man får leveret fra h0fine.com.

LN-boksen kommer som et komplet sæt bestående af en grå boks med låg, fire skruer til at samle boksen med, et print og fire RJ12-sokler. Den grå boks er bearbejdet med et par udfræsede riller indvendigt, så printpladen kan stå oprejst deri. Der er også lavet huller til RJ12-soklerne samt en slids, der giver mulighed for at fastmontere boksen til et modul med en lille skruetvinge. Som regel kræver boksen en smule efterbehandling med en fil og/eller hobbykniv for at få tingene til at passe 100% sammen under samlingen.

Tilpasning af RJ12-sokler
Venstre RJ12-sokkel er her tilpasset som beskrevet i teksten til højre

Først tilpasser jeg de medfølgende RJ12-sokler. De skal alle have fjernet den flanche, der sidder på begge sider af hver sokkel. Desuden skal to af soklerne have fjernet et par millimeter af den flanche, der sidder mellem de to montagetapper.

Tilpasningen foregår nemmest ved at bruge en elektronik-skævbider, hvor bagsiden af kæberne flugter hinanden. Derved kan man klippe flanchen af meget tæt på soklens væg - de efterladte grater fjernes med hobbykniven.

Her er RJ12-soklerne monteret på printet
RJ12-soklerne er her monteret på printet

Næste skridt er montering af RJ12-soklerne. Printet er udformet sådan, at det kan bruges til LN-bokse som her, men også til fastmonterede LN-udtag, så derfor er der gjort klar til montering af flere RJ12-sokler, end der er behov for i en almindelig LN-boks. På printet kan der monteres RJ12-sokler 10 steder, og for hvert sted kan de monteres på en vilkårlig side af printet. Alle 10 pladser er nummereret, og i vores tilfælde skal vi bruge pladserne U1, U2, U3 og U4. Soklerne skal alle monteres på printets tekstside som vist på billedet til venstre.

Montagen af de enkelte sokler sker nemmest ved at stikke de seks ledere ned i de tilhørende huller, og forsigtigt presse soklens montagetapper ned i de tilhørende huller i printet. Med et lille "klik" sidder de der.

Bagsiden af printet med RJ12-soklerne monteret og loddet fast
Bagsiden af printet med RJ12-soklerne monteret og loddet fast

Efter montage af RJ12-soklerne skal de seks ledere på hver af dem loddes fast til printpladen. Her er det vigtigt, at der ikke bruges for meget loddetin, så der skabes kortslutning mellem lederne eller printbanerne - men omvendt skal der også bruges så tilpas meget loddetin, at der ikke efterlades mellemrum mellem lederen og den lille metalkrave omkring hullet i printpladen.

Under produktbeskrivelsen råder h0fine til at bruge en smule to-komponent lim som yderligere sikring af soklerne til printet - man kunne f.eks. lægge en smule langs siderne af hver RJ12-sokkel, hvor de møder printpladen. Det har jeg nu ikke gjort ved mine LN-bokse, og de fleste af dem har nu været med til mange træf uden problemer.

Komplet monteret LN-print nedsænket i LN-boks
Printet med RJ12-sokler er her monteret i den grå LN-boks

Med soklerne monteret og fastloddet, kan tilpasningen af den grå boks begynde. I mit tilfælde skulle der files en lille smule i den ene side af de firkantede huller i siden af kassen, før printpladen kunne gå i bund i den udfræsning, der er lavet i boksen. Derudover har jeg fjernet lidt grater.

Sættet er lavet hos en "køkkenbordsfabrikant", så det må forventes at der skal laves den slags småjusteringer - ellers ville prisen nok være en del højere. Men det er trods alt rart, at det meste af arbejdet med boksen er lavet på forhånd.

Færdigsamlet LN-boks
En færdigsamlet LN-boks

Sidste skridt er at montere låget på boksen og fastgøre det med de fire skruer. Dermed har man en færdig LN-boks, men inden den slippes løs på et træf, skal man huske at teste den hjemmefra.

Det gøres nemmest, hvis man har en lille kørestrækning og en DCC-central, der kan håndtere LocoNet. Den ene ende af et LN-kabel monteres i LN-udgangen og den anden ende i en af soklerne i LN-boksen. Herefter kobles håndkontrollen i en af de andre sokler i LN-boksen. Hvis man kan styre sit lokomotiv med boksen sat ind mellem håndkontrollen og DCC-centralen på denne måde, så virker de to benyttede sokler i LN-boksen.

Resten af boksen testes ved at forbinde håndkontrollen til de andre sokler efter tur, og kan man påvirke lokomotivet hver gang, så er boksen i orden. I modsat fald må man kigge nærmere på lodningerne - er de evt. dårlige, eller er der måske kortslutninger?...