Landskab

Stykke af modul med hvedemark og buske nær sporet

Denne artikel handler om at skabe et troværdigt landskab på sine moduler eller sit anlæg. Det er meget udbredt i Fremo-kredse at bruge Nochs Grassmaster til at beklæde sine moduler med græs. Derved kan man, ved at kombinere fibre af forskellig farve og længde, frembringe et meget varieret græsdække og derved et naturtro dansk landskab.

I 2013 kom Noch med nye fibre i 12mm længde, hvor de hidtil kun leverede længder på op til 6mm. De nye fibre kan bl.a. købes i beige, hvilket muliggør skabelsen af en hvedemark - som den på billedet ovenfor. Samtidig udgav de en ny version af deres Grassmaster, som leverer højere spænding. Den højere spænding skulle gøre den nye Grassmaster bedre til at få de lange græsfibre til at stålodret i limen. Jeg har dog opnået fine resultater med den første version af Grassmasteren, når jeg har skulle lave en hvedemark med 12mm fibre. Det vigtigste er nok at bruge friske batterier med fuld spænding, så hvis man har problemer med at få fibrene til at stå lodret i limen, kan det være fordi batterierne trænger til udskiftning.

Limblandinger
85% limblanding (85% hvid lim, 15% vand) - bruges til pålimning af filtreret sphagnum og græs fra Grassmaster
30% limblanding (30% hvid lim, 65% vand, 5% farveløs sulfo) - bruges til limning af ballast, grusstier og lignende

Landskabsbund
Den indfarvede styrodyr smøres over med en 85% limblanding og filtreret sphagnum drysses over med en the-si. Efter tørring kan løsthængende sphagnum støvsuges væk. Bearbejd ikke mere end 30x30 cm ad gangen, da limen hurtigt får en lille hinde, som kan gøre det vanskeligt at få sphagnumen til at hænge ordentlig fast.

Overgang mellem ballast og landskab
En 6mm bred bræmme af 85% limblanding smøres på i overgangen mellem ballast og landskabsbund. Derefter drysses Noch Turf (vare-nr. 95150) på limbræmmen, så hele dens overflade er dækket ca. 50%. Nu drysses med en lignende flock i en lidt lysere nuance, så limbræmmen er 100% dækket, og arbejdet afsluttes med at trykke al flock'en let ned med en finger.

Græsflader
Græs laves med Noch/Woodland Scenics græsprodukter beregnet til Grassmaster. Forbered en god portion græsfibre inden der fordeles lim på overfladen - det er vigtigt at fibrene drysses på straks efter limen er pålagt for bedst resultat. Se evt. mine fiberblandinger nedenfor. Når limen er tilpas hærdet - typisk efter et par timer - støvsuges de overskydende græsfibre af. Der vil være flere overskydende græsfibre end der er fanget i limen. Derfor er det en god idé at genbruge de fibre, man fjerner med støvsugeren. Dette gøres nemt ved at trække et stykke nylonstrømpe over støvsugerrøret, som så kan virke som filter.

Først dækkes sphagnumoverfladen med 85% limblanding - jeg lægger det ud med en ske og fordeler med pensel. Limen vil perle lidt ovenpå sphagnumen, men når det fordeles med penslen trænger det ned i den. Igen er det tilrådeligt at dele arbejdet op, så der arbejdes i højst 30x30 cm områder ad gangen. På skrå overflader vil limen løbe ned - påfør limen på sådanne områder til sidst.

Når limblandingen er fordelt fyldes Grassmasteren med fibre, en nål stikkes gennem limen i et passende sted og så kan der drysses fibre ud.

Hvis græsset skal illudere langt, vildtvoksende græs, tager jeg en tændstik og trykker lidt ned med spidsen tilfældige steder i græsset, så det lægger sig lidt ned. Man kan evt. også lave 1-2cm korte "spor" med tændstikken. Dette skal gøres med let hånd, så effekten får det til at se ud som om vinden har lagt græsset ned nogle steder.

Modulovergange og grøfter har jeg en fast blanding til, for på den måde kan jeg kombinere mine moduler vilkårligt og overgangene vil altid være rimelig bløde. Fiberblandingen til overgange er frisk grøn, så hvis modulet er et hedemodul, lader jeg overgangsblandingen blive tyndere og tyndere des længere jeg kommer fra modulets gavle eller grøfter. De første 15mm af gavlen er tæt og de næste 40-50mm tyndes ud til ingenting - ved grøfter er selve grøften tæt og der tyndes ud til ingenting over 30mm.

Når fibrene drysses på, retter de ind efter det magnetfelt, som skabes af Grassmasteren, så græsfibrene vil stå vandret i kanten af modulet. Derfor går jeg til sidst kanten langs sider og gavle på modulet efter, og bøjer fibrene op i lodret med en finger.

Eng
Enge laves ved først at lave små 2-3mm klumper af Clump Foilage (vare-nr. 95510), som fordeles tilfældigt med 1-3cm mellemrum. De limes med hvid lim direkte på sphagnumen, og er med til at skabe variation og liv til det færdige resultat. Når limen er hærdet fortsættes med påføring af lim og græsfibre som beskrevet ovenfor.

Hedemodul med lyng og græs-tuer
Billedet herover viser et modul med hede, hvor der både er områder med lyng og de små græs-tuer, som ses i billedets højre side.

Hede
Heder er relativt tørre områder med lyngbevoksning. Lyng laves med Heki Blumendecor Violett (vare-nr. 1587), som rives af i passende stykker, som trækkes godt i alle retninger. Herved fordeles de violette "blomster" og stykkerne bliver tynde og let gennemsigtige. Gennemsigtigheden er meget vigtig, for når de er limes ned skal der bagefter drysses græsfibre på, som skal kunne hæfte i limen mellem "blomsterne". I lave områder kan man evt. starte på samme måde som med engen: at lime klumper af Clump Foilage på først. Ellers kan man gå direkte igang med at påføre 85% limblanding, derefter trykkes det nævnte Heki-produkt på plads, hvorefter græsfiberblandingen for hede drysses på med Grassmaster - både områder med lyng, bar sphagnum og klumper af Clump Foilage overdrysses.

Hvedemark
Først laver jeg små områder 8-10cm i diameter med de 6mm lange fibre. Områderne skal være relativt tætte i midten og tynde ud til ingenting. Områderne illuderer områder på marken med dårligere vækstbetingelser, og bør ikke være cirkelrunde. Derefter drysses hele marken - også områderne med de kortere fibre - med blandingen med de 12mm lange fibre.

Græsfiberblandinger

Eng
45% Lys grøn 6mm
45% mørk grøn 6mm
10% beige 6mm

Hvedemark
90% Beige 12mm
5% Lys grøn 6mm
5% Mørk grøn 6mm

Hvedemark - områder med dårlige vækstbetingelser
90% Beige 6mm
5% Lys grøn 6mm
5% Mørk grøn 6mm

Hede
60% Beige 6mm
15% Lys grøn 6mm
10% Mørk grøn 5mm
15% Lys brun (visne nåle) 6mm - Flock Decor vare-nr. 8410