Riller i plastcard

Curette

Man kommer ofte ud for at skulle lave riller i plastcard, når man bygger modeller i det materiale. Det er dog ikke helt ligegyldig for resultatet, hvilket redskab man bruger til at lave sine riller.

Udfordringen og en løsning
Når man vil lave gode riller i plastcard er det vigtigt, at man fjerner det overflødige materiale fremfor at presse en rille ned i plasten. Når man prøver at lave riller med eksempelvis en hobbykniv, så opstår der en fordybning, men der fjernes intet materiale - det presses blot op og til siden. Derfor bliver der en kant på hver side af rillen, og overfladen af pladen er ikke længere plan. Det kan man forsøge at udbedre ved at slibe pladen, men så flosses kanten af rillen nemt, og det vil ikke se kønt ud, hvis pladen efterfølgende skal lakeres.

I stedet benytter jeg en såkaldt curette til at lave riller med. Den er meget skarp, og dens form gør det muligt for mig at trække en spån ud af et stykke plastcard. På den måde fjerner jeg det overflødige materiale, når jeg laver min rille, og der opstår ikke samme problemer med ujævne overflader på plastpladen.

En curette er et redskab, som tandlæger bruger til at fjerne tandsten med. Jeg har fået min af en tandlæge, som alligevel skulle smide den ud, da den var blevet for sløv. Selv om den er for sløv til at bruge i tandplejen, så er den rigelig skarp til at bearbejde plastcard med.