Nitter i model
Nitter kan være svære at lave i model, så de får den rette størrelse, korrekt indbyrdes afstand - og er på linje, hvor det er påkrævet. Derfor kan det være en udfordring at lave overbevisende nitter, når man laver en håndbygget eller tilasset model. Her vil jeg fortælle lidt om, hvordan nitter kan eftergøres i model.
I skrivende stund har jeg arbejdet længe på at færdiggøre drejeskiven til Sæby jernbanestation - en model, hvor forbilledet var lavet af stålplader, der var nittet sammen. Jeg har også planer om at lave en model af broen over Sæby Å, som er konstrueret af stålprofiler, der også er nittet sammen. Derfor har jeg brugt en del tid på at undersøge, hvordan jeg får nitterne lavet på en overbevisende måde. Her har jeg rådført mig med andre modelbyggere og pløjet internettet igennem for at blive klogere. Det viser sig, som med så meget andet, at der er flere måder at lave nitter på - f.eks.:
- Som i virkeligheden - næsten: Nitter drejes ud af messing. Et hul bores i pladerne, der skal samles, nitten sættes i, og loddes fast. Den metode er god, hvis man arbejder i større skalaer, og kan betjene en drejemaskine - i H0 vil det være vanskeligt at lave nitter i korrekt skala. Bygger man i skala 0 eller større, kan man se mere på Erik Olsens hjemmeside, hvor han beskriver sin metode til at lave og bruge nitter
- Som dekaler: Nitter kan også købes som dekaler, der sættes på den færdige model. Ark med nitter produceres bla. af Micromark. På Youtube findes en del videoer med instruktioner i, hvordan man arbejder med nitter som dekaler - søg blot på "micromark decal rivets"
- Stanset ud: Nitter kan også stanses ud i tynd plast, pap eller papir - og derefter limes på modellen enkeltvis. Her drejer det sig om at være omhyggelig med at få nitterne placeret med korrekt og ensartet indbyrdes afstand. En variant er at lime små perler eller lignende på modellen
- Præget i tynd plade: Især når man bygger modeller i metal, hvor forbilledet havde samlinger og afstivning med pånittede plader eller bånd, vil prægning af nitter i tynd plade give en god illusion - også i H0.
Nitter præget i tynd plade
Den metode jeg endte med at bruge til min model af Sæbys drejeskive var prægning af nitterne i 0,1mm fosforbronceplade. At det netop er fosforbronce skyldes, at det er ret hårdt, så nitterne kommer til at stå skarpere, end hvis jeg brugte messing, der er mere sejt i det.
For at sikre ensartet afstand mellem nitterne, og at de er korrekt linet op, kan man bruge en fræser med krydsbord - på f.eks. en Proxxon MF-70 som min egen, kan jeg indstille positionen af krydsbordet med 0,05mm's nøjagtighed. Til prægningen bruges en stift eller en kraftig synål. Som underlag bruger jeg bagsiden af en printplade, som jeg monterer på en krydsfinerplade, der kan fastholdes i skruestikken på krydsbordet - en anden type glasfiberplade kan nok også bruges. Fosforbroncepladen fastgøres til printpladen med tape og placeres korrekt i forhold til stiften, der er sat i fræserens kæber. Nu kan man præge sin plade med fræseren - den skal i øvrigt ikke tændes, for stiften behøver ikke rotere for at præge nitter. Der skal kun trykkes let - hvor meget og hvor lidt må man eksterimentere sig frem til...
Når jeg har lavet en nitteplade eller et nittebånd, så placerer jeg emnet i en bukker, der er beregnet til at bukke ætseark. Bukkeren bruger jeg til at trykke alle nitterne lidt sammen igen, og man skal ikke være bange for, at pladen bliver trykket helt flad igen - det gør den ikke. Effekten af den behandling er, at nitterne kommer til at syne mindre og samtidig virke mere realistiske.
Prægning med fræseren er meget tidskrævende, og er det en bekymring, så kan man købe værktøj bestående af et håndtag med en lille rulle, hvorpå der sidder et antal små pigge. Dermed kan man rulle det henover en tynd metalplade og præge en række nitter i een omgang. Her ligger den indbyrdes afstand fast, så skal der laves nittebånd med forskellige afstande mellem nitterne, må man købe et udvalg af værktøjer.
Prægning af nitter har jeg indtil videre kun prøvet på metal, men metoden burde også kunne bruges på tynd plast - dog bør pladen nok ikke klemmes i bukkeren efterfølgende. Arbejder men med modeller i plast, vil det være enklere at lime nittebånd og -plader på modellen, hvis de også er lavet i plast... Her ville jeg placere nittebåndet eller -pladen på modellen, og tilføre en lille mængde Tamiya Extra Thin Cement langs kanten.